El Choco!

20081009

Idag läste jag ut boken "El Choco", skriven av Markus Lutteman. Såååå spännande, men framför allt skrämmande bok om en svensk kille i ett ökänt fängelse i Bolivia. Detta är en sanningsbaserad bok.

Jonas Andersson från Kungälv vill blir kvitt från sina skulder och gör ett försök att smuggla över ca 3 kg kokain från Bolivia till Sverige. Men det misslyckas och han hamnar på el penal de San Pedro. I fängelset är de intagna inte inlåsta i sina celler; vakterna lägger sig inte i deras förehavanden utan kan lugnt stå en bit ifrån och titta på när fångar blir ihjälslagna av andra fångar. Det är också helt och hållet pengarna som styr i fängelset. Har man inga pengar, kan man i princip inte komma ut från fängelset.
Innan Jonas Andersson gör misstaget att försöka smuggla kokain till Sverige, för att bli kvitt skulder till olika långivare, har han träffat en boliviansk kvinna vid namn Deysi; hon blir Jonas räddning. Hon söker upp honom och får bo tillsammans med honom. De gifter sig i fängelset, får två barn tillsammans och Jonas har på ett tidigt stadium bestämt sig för att hålla sig drogfri.

Jag blev helt besatt av att läsa boken. Kunde INTE sluta! Man förstår liksom inte hur hemskt det kan vara. Att bo på ett fängelse som inte har några som helst regler. Det är fångarna som styr över det mesta och ALLA kan köpas, bara pengar finns. Utan pengar är du chanslös. På fängelset bor man tillsammans med narkomaner, mördare och alla möjliga slags galningar som du inte ens kan tänka dig i värsta mardrömmen. Vissa av de intagnas familjer bor där, dvs barn som springer omkring på gårdarna med dessa hemska människor omkring sig. Helt ofattbart! Ni bara MÅSTE läsa boken!!

Kolla in denna länken på you-tube där Jonas Andersson själv berättar och gör reklam för boken:
www.youtube.com/watch?v=I5ep4NK9CQ0




En bild från boken: Jonas gifter sig med sin bolivianska kärlek Deysi, i fängelsets kyrka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0